Beslenme, gelişim açsısından önemli olan bir gereksinimdir. Yemek yeme hemen hemen her ebeveynin yaşadığı stresli bir durum oluşturmuştur. Çocukların yemek problemi zamanla çocuğun ebeveynine karşı rahat kullandığı bir davranışa dönüşebilir.
*Çocuklarınıza yemek porsiyonları kendisinin yiyeceği ölçüde koyulması yaşına uygunluğu ve gereksinimlerine uygunluğu unutulmadan hazırlanmalıdır. Yiyecekler çocuğunuzun kolay tüketeceği şekilde hazırlayın (küçük dilimlenmiş yemesi daha kolay yiyecekler). Çocuğunuzu gerekenden daha fazlası için zorlamayın.
*Çocukla inatlaşılmaması gerektiğini vurgulamak isterim. Ebeveynler olarak çocuğunuza yemek yemeği sınırlandırılma getirilmesi uzun bir süre yemek için verilmemesi gerekir. Çocuklara en fazla 20-30 dakika arasında yemek faslının biteceğini zaman ilerledikçe ‘birazdan yemeğimiz bitmiş olacak ve biz sofrayı toplayacağız’ gibi cümlelerle zaman sınırlamasını hatırlatın.
*Çocuklar bu süreçte sevmediği ve yemek istemediği yiyeceği farklı sunumlarla diğer yemek öğünde tekrar sunabilirsiniz. İstemediği bir yiyeceği kaldırıp onun seveceği bir yemek hazırlanmamalıdır. O gün yemek menünüzde ne var ise siz ne yiyorsanız oda onu yemek durumundadır.
*Bu süreçte çocukların yemek öğününde mutlaka bir sevdiği, kabul ettiği bir yemek türünü bulundurması gerekir.
* Çocuklar ebeveynlerini iyi gözlemler ve düşünüldüğünden çok daha zekidirler. Çocuklar ebeveynlerinin dediklerini yapmazlar fakat onları taklit ederler. Çocukları ebeveynleri kendi beslenme alışkanlıklarına daha dikkat etmesi önemlidir. Unutmayın çocuklar anlatılanı değil gördüğünü taklit eder.
*Çocukların yemek yemesi aile bireylerinin tümünün katılacağı güzel, hoş sohbet, havasında gelişen bir yemek zamanı olmalıdır. Çocuklarla ebeveynler yemek konusunda hiçbir zaman güç gösterisine dönüştürülmemelidir.
*Ailecek yenilen yemeğin yeri, zamanı ve mekan önemlidir. Yemek mekanı paylaşmak, dinlemek, öğrenmeye acık olan bir ortamda gerçekleşmesi gerekir.
*Çocukların yemek yeme alışkanlığında bazı kurallara uygunluğunda örneğin masada görgü kuralları içerinde yemeğini yiyen çocuğu ödüllendirilmesi gerekir. Bu ödüllendirme aşırı olmaksızın davranışın bir övgüyle desteklenmeli, taktır edilmelidir.
*Çocuk yemek sırasında televizyon gibi dışarıdaki uyarıcılar açık olmamasını sağlayın. Çünkü çocukların yemek algısını kavramasında zorlanmasına neden olur.
*Yemek yiyen çocuğa çok baskı kurmaktan, çocuğun tabağında sürekli bakmaktan kaçının.
Duyuru: Dikkat Geliştirme Programı | Klinik Psikolog Merve Tekdemir
7-14 Yaş aralığında dikkat ve odaklanma becerisini geliştirmek isteyen tüm çocuklar katılabilir.
|