çocuklarda cinsel eğitim
Çocuklarda Cinsel Eğitim
9 Kasım 2017
cocuga tuvalet egitimi nasil verilmeli
Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli?
9 Kasım 2017
çocuk kardeşe nasıl hazırlanmalı

çocuk kardeşe nasıl hazırlanmalı

Çocuğa anlatılacak en zor konulardan biri hiç şüphesiz bir kardeşi olacağıdır. Bu durum hem ebeveyn hem de çocuk için sıkıntılara neden olabilir.

Öncelikle çocukla bir kardeşi olacağı bilgisi paylaşılmalıdır. Fakat küçük yaş gruplarındaki çocuklar, soyut işlemi gelişmediğinden anlamak ve algılamakta güçlük çekebilir. Özellikle 0-3 yaş grubu çocuklarda daha da belirgin olur. Devamlı sabırsız davranışlar sergiler ve ne zaman geleceğini sorabilir. Bu yüzden bu süreçte çocuğa kardeşinin doğacağı zaman doğru söylenmelidir. Kardeşi olacağı doğumdan ne çok önce ne çok sonra söylenmelidir. Doğuma yakın zamanlarda kardeşinin olacağını belirtilmelidir.

Peki çocuğa kardeşinin geleceğini nasıl söylenmeli?

Çocuklara kardeşinin olacağını mutlu olduğu bir süreçte, sakin ve çok fazla yabancı insanların olmadığı bir yerde söylenmelidir. Çocuğa söylerken ses tonumuza, vurgularımıza, jest ve mimiklerimize dikkat etmeliyiz. Söylerken alacağımız tavırlar çocukların kardeşlerine bakış acısı konusunda önemli farklar yaratacaktır.

Kardeş için çocuktan onay ya da izin alınmaması gerekir. Soracağı soruların çocuğu kırmadan, yormadan cevaplanması gerekir. Çocuk devamlı soru sorabilir, fakat biz ebeveyn olarak dikkatli bir şekilde, sıkılmadan, bıkmadan ve kızmadan yanıtlamalıyız.

Çocuğa evde olacak değişiklerden bahsedebiliriz. Bu değişiklerde onun fikrini alabilir, çocuğa bu konuda kardeşi benimsetme durumu oluşturabiliriz.

Peki bu durumlarda bile çocuk kardeş istemiyorsa?

Öncelikle bunun biz de farkında olmalıyız. Çocuğa kardeşinin olmasının iyi yönlerinin anlatılması, çoğu zaman kardeşine karşı olumlu bir tavır sergilemesine yardımcı olur. Bu süreçte bir diğer önemli konu ise çocuğa bu durumu benimsemesi için zaman verilmesi gerekliliğidir.

Gebelik sürecinde ya da öncesinde çocuğunuz kardeşi olmasını çok istediğini söylemiş olabilir ya da kardeşi olacağı haberini aldığında çok mutlu olabilir. Ancak çoğu ailede doğumdan çok kısa bir süre sonra büyük çocukta kardeş kıskançlığı belirtilerinin ortaya çıktığını görürüz. Aileler bu duruma hazırlıklı olmalı, büyük çocuklarının verdiği ilk kıskançlık belirtilerinin normal olduğunu bilmelidir. Bu duyguların 6 ay ve daha fazla sürmesi, giderek şiddetinin artması, tırnak yeme, alt ıslatma gibi davranış problemlerinin ortaya çıkması durumunda bir uzmana başvurulmalıdır.

Çocuk neden kardeş istemez?

Çocuk kardeşi istememesinin nedeni anne ve baba yahut da diğer ebeveynlerinin sevgisini paylaşmak istememeleridir. Annenin diğer bebeğe ilgisini kıskanabilir ve farklı davranışlar sergileyebilir. Anne emzirmek veya başka farklı ihtiyaçlar için yeni doğan bebekle ilgilenmesi olağandır. Bu noktada baba veya diğer ebeveynler çocukla ilgilenmeli, onu parka götürmeli, okula kendileri bırakmalı ve bu gibi davranışlarla ona zaman ayrılmalıdır. Anne diğer bebekten fırsat buldukça çocukla ilgilenmeli ve ilerleyen dönemlerde bebek de bu etkinliklere yavaş yavaş sokulmalıdır.

Kardeş kıskançlığını engellemek için yapılacak en önemli şeylerden biri de büyük kardeşi  “abi/abla oldun” cümlesi ile yaşından fazla olgunluk göstermeye zorlamamak, onun kişisel alanına saygı göstermek, yaşından büyük fedakarlıklar yapmasını beklememektir.

Soru Sor
WhatsApp
Yardıma mı ihtiyacınız var?